Agrupació Excursionista "Catalunya"

Arribant al Moixer

L’excursió d’avui és una travessa circular de dos dies que transcorre per un dels darrers trams del Pirineu mediterrani i l’Espai Natural de l’Alta Garrotxa, ambdós a l’Alt Empordà. El primer dia farem la serralada de Les Salines, i el segon la serra de Bac-Grillera.

Amb en Toni Ensenyat comencem la ruta a Maçanet de Cabrenys direcció Nord per corriols propers al torrent d’Ardenya i el Clot de Can Rei. Tot i que a Catalunya estem amb una sequera extrema, el bosc està d’una verdor espectacular segurament degut als ruixats dels darrers dies. El camí puja de valent fins el Pla de La Creu on es suavitza fins el Santuari de les Salines (també refugi), ubicat  en una clariana del bosc i prop d’una font, que per sorpresa nostra porta un bon cabal. Prosseguim la pujada fins el coll de Pous, situat a plena carena fronterera i on el panorama s’obre cap el Nord. Aquest coll conjuntament amb el de Lli, Manrella, i Costoja foren força utilitzats quan la retirada republicana del 1939.

A partir d’aquí el nostre itinerari pren direcció W per la llarga i panoràmica carena fronterera. Durant tot el dia caminarem sota la presència del Canigó. Aviat trepitgem el cim del Moixer proper a unes grans antenes, després el Roc Comptador cim més alt de l’Alt Empordà. Continuem per la carena crestejant trams rocallosos assolint el Roc de Frausa.  Ara sense deixar la carena seguim ver el SW gaudint d’algunes grimpades per terreny de rocs, prats i boscos més aclarits fins arribar a Costoja, petit poble del Vallespir. Fem nit a la gite d’etape, que gestiona el bar del poble. Val a dir que la gite d’autogestió està impecable i disposa de tots els serveis bàsics.

La segona jornada comença per un curt tram de carretera i alguna drecera fins el coll dels Horts ja de nou a l’Alt Empordà. Deixem l’asfalt i amb tendència S ens dirigim a l’ermita de Sant Cristòfol dels Horts força enrunada. Ara el camí (E) ens apropa a les runes de La Fiola enmig d’antics conreus abandonats. A partir d’aquí el corriol s’enfila entre alzines i rocam fins el Puig Gavarra, des d’on podem veure el proper objectiu, el cim rocallós del Castell Bac Grillera. Seguim per carena amb vistes al nord de tota l’excursió realitzada ahir i al sud El Mont, Espinau, Bassegoda, etc.  arribant a la base del cim castell Bac Grillera. L’ascensió està equipada per un seguit de cadenes que superen el curt però fort desnivell fins el petit cim.

Baixem pel vessant E seguint carena i creuant les curioses i fosques esquerdes de La Fau fins el coll del mateix nom. Ara fem una petita anada i tornada fins el proper santuari de la Fau situat al final de la serra de Bac Grillera. Està en període de reconstrucció i al costat d’un refugi privat. De nou al coll de La Fau, continuem el descens al N entre pistes i corriols emboscats cap a l’ermita de Sant Pere dels Vilars. Tenim enfront la serralada de Les Salines i al fons la vall del riu Arnera, que creuem prop dels seus gorgs abans de fer una curta pujada fins a Maçanet de Cabrenys, punt d’inici i final d’aquesta travessa que inclou grans boscos, divertides grimpades, i molta història donat el seu caràcter fronterer.

Primer dia : 22 Km i +1.450 m.  Segon dia: 17,5 Km + 570m.

4 i 5 de maig de 2023

Pep Molinos (04-05/05/2023)

Pujant al Roc de Frausa

Crestejant

Castell de Bac-Grillera