Agrupació Excursionista "Catalunya"

Quan arriba l’hivern dos modalitats de muntanya ens ofereix el Pirineu la mar d’engrescadores. Alpinisme i esquí de muntanya. Quina fem? Per què no les dues?

Vet aquí la sortida que engloba totes dues. 4 Agruperos (Amat, Joan, Miquel i Roger) vam decidir anar a provar sort a la canal Baridana. Arribats al Querforadat vam veure que tocava fer una bona caminada, així que ben carregats vam començar la busca de neu al Cadí. La primavera avançada havia fet retrocedir molt la neu tant, que fins  a peu de la canal no la vam trobar. Els paisatges, això si impressionants, com no podia ser d’una altra manera, és el Cadí! Vam calçar esquís i amb 4 girs ja ens els vam haver de treure, neu molt transformada i començava a pujar de debò. Un cop en plena canal amb la neu un pel dura tirant a gelada, l’Amat a anava cridant PEDRAAAAAAA!!!... PEDRAAAA!!!! Un no parar de pedres que agafaven bona velocitat com per donar-te un bon ensurt i un forat al cap. Ei!! Que anem equipats amb el casc durant tota la canal però tot i així no sabies com et baixaven i rebotaven a la neu.

Superat aquest tràngol, ja som dalt, molta calma i una bona baixada ens espera. La rampa de la canal casi gelada impressiona una mica. Reparem amb un cordino que porta l’Amat els esquís d’en Miquel, ens els calcem i amb el piolet a la mà perquè no ens en fiem de la neu comencem a baixar. Un gir... dos girs... i a baixar lliscant, la neu no està molt amable com per jugar-te una relliscada i acabar a Querforadat directa. Sortint de la canal millora una mica ja que hi ha zones amb neu ventada però no transformada i es deixa fer, això sí, els canvis d’una a l’altra són constants. Uns metres més avall en Miquel arriba amb una mica de sang a la barbeta, alguna que altra caiguda a la canal sembla que ha hagut però sense més conseqüències per sort. El tram final... ara sí, neu primavera per acabar i eslàlom de bosc, encara salvarem l’esquiada. I a caminar fins al poble, on retrobem a en Joan que a mitja pujada havia tirat enrere ja que encara l’hem de recuperar del turmell. Vinga bou que ja ho tens això!

Així que esquiada o alpinisme, bones germanes però exigents!

Roger Sant (08/03/2020)