Agrupació Excursionista "Catalunya"

Camí cap a coll d'Eres

Com és costum ens trobem a l’Agrupa a les 7:30h. i la resta del grup a Fabra i Puig, som 22 caminaires amb dues adquisicions noves, cap a Terrassa, on parem a esmorzar, després encaminem la carretera cap a Mura, la carretera és recargolada i plena de ciclistes que endarreriran el trajecte (algú es posa nerviós), cap problema, hem previst que la sortida serà plausible i sense preses, anem a gaudir del dia.

L’itinerari inicial era pujar per la Serra dels Emprius, però a causa d’una part del itinerari aeri i la dificultat d’alguns passos, hem valorat que era més segur variar l’itinerari inicial i pujar pel fons de la vall.

L’autocar ens deixa al Km18,1 de la carretera de Matadepera a Talamanca, on agafem l’antic camí de ferradura de Mura a Sant Llorenç Savall. El camí va pujant suaument dins d’un bosc típicament Mediterrani, davant nostre anem contemplant les parets verticals de la Serra dels Emprius de tonalitat vermella, quan porten una estona caminat davant dels nostres caps apareix l’agulla del Cavall Bernat de la Vall, i la panxa que fa el Montcau no ens permet veure el cim, passarem tota l’estona pels seus peus per la cara Nord, anem pujant fins el Coll de Llor, també conegut con Coll de la Vall, ja que per un costat hi ha el torrent de Llor i per l’altre el torrent de la Vall,(segurament estem davant d’una eterna disputa entre veïns). Mentre uns es queden descansant en el Coll, tots els altres ens enfilem cap el coll de Finestrelles per pujar al cim de la Serra dels Emprius, el dia es manté una mica ennuvolat i amb boires baixes que ens ofereixen una panoràmica esplèndida i una visió fantasmagòrica del Montcau.

Contemplada la vista retornem al coll de Llor i emprenem la pujada cap el coll d’Eres, uns a pas més lleuger, d’altres més feixucs, anem avançant pel costerut pendent, amb algun entrebanc que el solucionem amb una pausa per prendre l’alè, arribem al coll d’Eres. Aquí el grup es divideix en dos, els més caminadors seguiran cap el Montcau i els altres després d’una llarga pausa voltejarem el Montcau per la part Sud, seguint el camí d’Eres en sentit contrari, quan arribem al Centre d’Informació del Parc al coll d’Estenalles, ens retrobem els que baixen del Montcau, el dinar és dins de l’autocar que hem deixat al matí, dinem a l’ombra d’uns arbres, no hi ha pressa, cada un conversa dels seus temes amb el qui té al costat, i quant toca l’hora, carretera i cap a casa.

El dia ens ha acompanyat esplèndidament, estones de sol i estones els núvols ens l’han tapant, refrescant la caminada, hem tingut bona perspectiva ,diferent a l’habitual de la Serra de Sant Llorenç del Munt, predominat les vistes del Montcau cara nord i les Agulles de Finestrelles.

La caminada ha sigut agradable i la companyia esplèndida.

Ens retrobarem a la propera sortida.

Anna Tomàs i Domènec Palau (16/10/2021)

Camí cap a coll d'Eres

Coll d'Eres

Cim del Montcau