Agrupació Excursionista "Catalunya"

Excursió força variada en l'aspecte paisatgístic ja que travessem boscos molt diferents (fagedes, alzinars i pinedes) al ser una sortida que transcorre força estona per carenes la vista sobre el Pirineu també és espectacular.

Bona part del camí transcorre pel PR C45, el trobem desprès del segon llac a la plana de Casanova. Fins aquí l'únic lloc una mica enrevessat és la sortida de Borgonyà ja que el camí passa per  entremig d’uns petits corrals. Si no el trobeu podeu seguir la pista del cementeri i fent una mica de marrada enllaçareu igualment. Seguim aquest PR fins passat el Coll de la Gargantes, on el deixarem ja que aquest itinerari es dirigeix cap al Santuari de Bellmunt. Aquí la natura es llueix i el faig és el principal protagonista. Els faigs s’hi troben molt desenvolupats i dificulten el creixement d’altres espècies. La fageda és un bosc atractiu durant tot l’any, però és ara a la tardor, quan les fulles dels faigs s’assequen i, abans de caure, prenen colors ocres espectaculars

Nosaltres seguim recte en direcció a la masia del Bosquetell on agafarem el GR3. En arribar al collet del Bosquetell amb al masia del mateix nom,  bellament situada en un cap de serrat entre dues fondalades, uns quants participants decideixen fer el puig de Jui (996m), però com que segons el Institut Cartogràfic de Catalunya està al costat esquerra  del coll i segons el mapa de l’editorial Alpina està a la dreta, segons el sentit de la marxa. Davant del dubte es pujen els dos cims i realment el mapa de l’Alpina té raó ja que aquest cim gaudeix d’unes vistes magnífiques de Santa Maria de Besora, la serra dels Bufadors, el castell de Besora i el Pirineu.

Per un camí de flanqueig tot seguint la Serra de la Cogulera, amb vegetació típicament mediterrània,  arribem fins el moli de la Foradada i ja per carretera fins a l’estació de tren de San Quirze de Besora.

En total han estat 14,72 km i 772 metres de desnivell i vàrem participar-hi 11 persones.

Podeu trobar el track de la sortida al següent enllaç:

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/de-borgonya-a-sant-quirze-de-basora-pel-coll-de-les-gargantes-i-el-puig-de-jui-118648939

Albert López (08/11/2022)

Camí de l'estany de Casanova

Camí de flanqueig per la serra de Cogulera

Santa Maria de Besora i el seu castell

Serra Cogulera