Aquest cop en Domènec i l’Anna ens han preparat un interessant recorregut per la zona de Sant Gervasi.
El punt de trobada és a la Pl. Kennedy, al cap d’amunt del carrer Balmes, a la sortida de l’estació de Av. Tibidabo dels Ferrocarrils de la Generalitat.
Tal com anem arribant, ens reunim tots vora l’escultura anomenada Columnes de Terme. Els nostres guies ens expliquen que volen recordar les antigues creus de terme.
Des d’aquest mateix punt aprofitem per admirar la Torre de Rotonda i escoltar la història de tots els canvis que ha sofert aquest emblemàtic edifici, des de finals del segle XIX en que el Dr. Andreu en va adquirir el terreny, passant per la seva construcció a principis del segle passat i la diversitat d’usos que ha anat tenint, fins a arribar a l’actualitat, en que després de la seva rehabilitació, torna a fer força goig. Cal destacar l’ornamentació amb mosaics feta per Lluís Bru, important mosaïcista del modernisme. Després de l’explicació, ens apropem a l’edifici per veure’ls amb mes detall.
A continuació creuem l’Av. del Dr. Andreu, per entrar als Jardins de la Tamarita. Aquests jardins estan situats a la primera finca a mà esquera de la dita avinguda, amb entrada pel Pg. de St. Gervasi i estan catalogats per la Generalitat com un dels 25 jardins de valor històric que hi ha a Catalunya.
Situats en una antiga finca senyorial, són un clar exemple de l’època en que la burgesia es construïa les seves cases envoltades de jardí a la part alta de Barcelona. En aquest cas l’encarregat del projecte va ser Nicolau M. Rubió i Tudurí, que va edificar una casa envoltada de jardins, amb dues parts diferenciades. Una més pròpiament enjardinada amb escultures de diversos tipus i materials, fonts, estanys i parterres i una altra que ha respectat la fondalada forestal per on passava una riera i que es pot recórrer per diverses rampes i escales, dins d’un ambient sorprenentment humit i obac.
Durant la passejada admirem alguns arbres exòtics i també un impressionant roure pènol centenari.
Acabada la visita , sortim al carrer per anar caminant fins als Jardins de Vil·la Florida.
Es tracta d’un espai únic a Barcelona. Dissenyat per l’arquitecta Patricia Falcone, el jardí té un espai terapèutic, amb un petit estany i zones de diverses textures per caminar-hi descalç (tractaments d’hidroteràpia i reflexoteràpia). Al jardí s’hi troba una gran diversitat d’arbres i arbustos.
Dins de la finca hi ha una antiga masia del segle XVI, que després de diversos usos, va anar evolucionant fins a convertir-se en una de les moltes cases residencials d’aquesta zona alta de Barcelona. A mitjans del segle passat va acollir l’Escola de Puericultura de Barcelona (actualment encara s’hi conserva aquest nom a la reixa d’entrada). L’any 2004, l'Ajuntament de Barcelona es fa càrrec de la finca, obre els jardins al públic i rehabilita l’edifici per ubicar-hi el Centre Cívic de St.Gervasi. Més recentment es construeix dins del recinte una Biblioteca Pública, inaugurada l’any 2014.
Acabada la vista de la Vil·la Florida fem cap a la Pl. del Putxet, on es troba l’escultura de la Ninfa que es pentina. En Domènec i l’Anna ens n’expliquen la història, ben accidentada per la gran quantitat de canvis d’ubicació que ha sofert al llarg dels anys.
Una anècdota divertida: Durant l’explicació se’ns van acostar un parell de senyores, interessant-se per l’activitat i per la possibilitat de gaudir-ne. Les vam adreçar al telèfon de l’Agrupa... A veure si farem socis a Sant Gervasi!!
I aquí s’acaba aquest recorregut, que hem gaudit d’allò més i hem après un munt de coses. Gràcies Domènec i Anna per la feinada de preparació que feu per aquesta activitat.
Ja esperem la propera sortida.
Rosa Maria Soler (25/02/2021)