Agrupació Excursionista "Catalunya"

Hem iniciat el projecte “CAMÍ CAP ALS 75”, celebrant el 70è aniversari de l’ERE – AEC  amb la intenció de fer una activitat cada any coincidint amb algun esdeveniment espeleològic. Aquest any 2022 hem volgut fer una trobada al massís d’Arbas coincidint amb el 75è aniversari de l’històric primer descens al fons de la Henne Morte, cavitat emblemàtica per a molts que va assolir el rècord de profunditat mundial en el seu moment i que es troba en el massís espeleològic més important de França, el sistema Félix Trombe – Henne Morte. Aquest compta amb uns 120 Km de recorregut i 1.000 metres de profunditat, 57 boques d’entrada connectades entre elles i que ens ofereixen una gran quantitat de possibilitats i travesses.

Aquesta Trobada espeleològica ha estat del 23 al 26 de setembre de 2022 al massís de la Coume Ouarnède, a prop del poble francès d’Arbas (Alta Garona, a la vessant nord dels Pirineus) per gaudir del sistema Réseau Félix Trombe. Durant molts anys ha estat i segueix sent punt de pelegrinatge per molts espeleòlegs. Des de temps de Martel, Casteret i Loubens el massís ha estat explorat i visitat per milers d’amants del món subterrani. El sistema ofereix tota mena d’itineraris tècnics amb rius i zones aquàtiques, meandres desfondats, grans verticals... però també recorreguts senzills horitzontals amb gran sales i racons plens d’espeleotemes. Aquesta morfologia variable ofereix una infinitat de possibilitats, des de itineraris d’iniciació fins a jornades extenses d’alt nivell tècnic.

Activitats:

Perquè tothom pogués gaudir d’aquesta trobada , es varen deixar instal·lades diverses cavitats de diferents graus de dificultat, per progressar per coves horitzontals fàcils fins a cavitats verticals més exigents i travesses de varies hores, el resum de les activitats és el següent:

La instal·lació de les cavitats es va realitzar amb membres de l’ICEM Pallars i de l’ERE, formant 8 equips de 3 persones cadascun, coordinades per 2 responsables i un 9è equip de comunicacions. La cavitat més llarga en profunditat i recorregut la Fraternité-Pène Banque amb 25 hores d’exploració aproximades es va instal·lar en fixe i amb un bivac d’emergència a la sala TDV amb material de pernoctació, farmaciola, mantes tèrmiques, fonts de calor, gas i d’un sistema de comunicació subterrani TEDRA per poder tenir comunicació directa amb l’exterior en cas d’incident o accident. La resta de cavitats també es van instal·lar amb cordes fixes perquè tothom les pogués realitzar només amb el material personal de progressió.

Una especial menció a l’Albert Calzada de Travessa per la seva excel·lent i professional feina de control i coordinació dels grups. Des de l’Alberg i amb controls addicionals als diferents punts de sortida (pàrquings) es tenia en tot moment el control dels grups; on anaven, quan entraven, on eren dins de les cavitats i quan sortien. El resum: cap mena d’incident.

Conferències:

El dissabte a la tarda vàrem gaudir d’unes conferències molt interessants i val a dir que van tenir una molt bona participació de públic, només van faltar els participants que estaven fent les travesses més llargues i encara estaven sota terra.

  • Projecte Espeleomedit : Victor Ferrer (va presentar també un estand amb els seus llibres i una pantalla amb 3D per on van passar quasi tots els participants, gaudint de les audiovisuals estereoscòpiques del grup “La Salle International 3D team” al qual pertany, val a dir que aquest espai va estar molt concorregut per la novetat i la espectacularitat que ens oferia.
  • Projecte 17 picos i 17 simas : Carlos Flores, projecte molt ambiciós explorant les cavitats més fondes i les muntanyes més altes de cada comunitat d’Espanya i ara cap a Europa ...
  • Sistema Fèlix Trombe i Henne Morte : Ferriol Canyelles i Sylvestre Clément, des de l’inici de les exploracions fins a les darreres novetats.
  • Taula rodona sobre els 70 anys de l’ERE-AEC dins del context històric de l’espeleologia Catalana : Salvador Vives, Josep Lluis Almiñana, Ramon I Canyelles, Joaquim Martínez i Toni Rocías. En Marc Navarro va col·laborar amb el reportatge fotogràfic.

Per raons climatològics no es va poder realitzar la sessió d’en Ramon I Canyelles sobre “l’observació del cel nocturn”.

Participants:

Vàrem obrir les inscripcions a finals de juliol i en 5 dies vam haver de fer un llista d’espera degut a l’èxit inicial. El nombre estava limitat a 60 participants per assegurar una bona organització i l’èxit a tots nivells però sobretot per la seguretat dels participants a les exploracions subterrànies. Setmanes abans a la Trobada vam fer una petita ampliació veien que molta gent s’havia quedat fora i podíem gestionar-ho amb seguretat.

Comptant els inscrits i organitzadors vàrem ser quasi 100 persones de 26 grups diferents de tot Catalunya (les quatre províncies), d’Espanya (Albacete, Alacant, Balears, Cuenca i Madrid) i també espeleòlegs internacionals: Lituània, Ucraïna, Brasil, Síria i França.

Director de les jornades Ferriol Canyelles:

Moltes gràcies a tots els que heu participat a la Trobada. Ha estat tot un èxit!!! Gairebé 100 persones de 26 clubs diferents!! 55 persones simultàniament sota terra en el punt màxim d'activitat que va ser dissabte al matí! I amb una espeleometria aconseguida global en 2 dies que supera els 30.000 mts de profunditat!!!

Satisfets d'haver pogut unir a la comunitat espeleòloga i oferir un esdeveniment de tant alt nivell, sense política, tecnificat i demostrant que una vegada més que SI ENS DEIXEN FER NO TENIM LÍMIT !!! Únicament possible gràcies a la feina compartida entre espeleòlegs amateurs i professionals (Tècnics Esportius en Espeleologia).

Agrair sobretot a l'ICEM Pallars (Pobla de Segur) pel suport del seu personal tecnificat. A Travessa i Petzl pel material aportat a la concentració, a BIERBOI per la seva cervesa artesana i a tots els conferenciants, voluntaris, instal·ladors, personal de suport, etc. per haver fet possible una Trobada sense precedents.

Lamentem que gent de la llista d'espera s'hagi quedat fora degut a la gran afluència de l'esdeveniment. També ens ha arribat que alguns clubs no han reenviat la informació als seus membres i molta gent amb ganes no ha pogut venir per assabentar-se tard. Demanem la col·laboració de tots els grups perquè de cara l'any vinent puguem compartir la celebració amb tots els que volíeu ser-hi i no heu pogut!!!

D'aquí poc tindreu el vídeo de la gran festa!!!

Alguns comentaris rebuts:

Josep LLuis Almiñana: 48 hores respirant espeleo fins omplir-nos l’ànima. Un lloc idíl·lic farcit de moments entranyables amb companys vinguts d’arreu. Una organització fregant la perfecció, amb una actitud proactiva i plena d’amabilitat de tota la gent de l’ERE-AEC, han aconseguit que Arbas-2022 sigui quelcom inoblidable. Felicitats companys i per molts anys més.

Salvador Vives: aquesta trobada, feta en un entorn emblemàtic de l’espeleologia mundial, i coincidint amb el 70è aniversari de l’ERE-AEC, ha estat extraordinària tant per la seva bona preparació i organització com per la gran participació. Gràcies a l’ERE-AEC per aquest iniciativa i felicitats als organitzadors pel seu bon i intens treball.

Victor Ferrer: solc participar en trobades nacionals i internacionals d’espeleologia i puc dir que l’organització i el bon ambient d’aquesta trobada va estar a l’alçada dels millors esdeveniments internacionals. Tot en bona sintonia on hi va haver bones trobades a l´hora de sopar amb bons amics. Gràcies per convidar-me, va ser una sort poder participar-hi.

Carlos Flores: gran encuentro de espeleólogos en un enclave espectacular ARBAS. Que el mundo subterráneo es fascinante lo sabemos con certeza, por eso con estas trobades-reuniones intentamos transmitir el maravilloso deporte-ciencia que es la espeleología. Mucho había oído i leído sobre la Henne Morte, las hazañas que allí se habían conseguido a principios del s XX bajando con escaleras electron, cascos y arneses rudimentarios, fueron la cuna de las exploraciones subterráneas. Estar dentro de este sistema llamado Felix Trombe, el más grande de Francia, realizando la travesía Henne-Morte-Commingeois ha sido un placer gracias a la gran organización en el 70 aniversario del ERE del AEC.

Albert Calzada: som treballadors entregats als nostres clients, som professionals altament qualificats, sempre serem discrets i modestos aprenents de la nostra professió. Així som els tècnics que us hem donat un cop de mà. Gràcies per comptar amb nosaltres. La meva sincera enhorabona a tot l’equip que ha aconseguit coordinar a un centenar d’espeleòlegs durant quatre dies entre 200m i 1000m de fondària. És difícil veure una pràctica espeleològica amb uns nivells tan alts de treball, coordinació, tecnificació, socialització i discreció a la vegada. Una gran gesta mai aconseguida fins avui a Catalunya. El meu sincer agraïment als Tècnics vinguts de tota Espanya, a l’equip humà altament entregat de l’ERE i especialment als inscrits a la Trobada.

Agaïments:

  • A Ferriol Canyelles (ERE) per la seva idea i lideratge.
  • L’empresa Travessa pel material i el suport en l’organització tècnica de les exploracions.
  • A tots els conferenciants.
  • Membres de l’ERE per la seva participació i organització de l’acte.
  • L’Institut Centre d’Esports de Muntanya del Pallars, els seus Monitors i alumnes d’arreu que han participat a la instal·lació de les cavitats i del bivac sota terra.
  • L’Alberg “Xalet de Paloumère” per la seva infraestructura.
  • Els patrocinadors : FEEC, Travessa, Petzl. BIERBOI.
  • A Sylvestre Clément pel suport incondicional i la col·laboració amb el projecte.

 Joaquim Martínez (24/09/2022)