Agrupació Excursionista "Catalunya"

Cada vespre ens reunim per fer propostes

Enguany el campament el fem a l’Alvèrnia, una regió volcànica ubicada al Massís Central francès. No és una zona d’alta muntanya com altres anys, però compta amb nombrosos al·licients excursionistes i culturals. És un tipus de muntanya mitja farcida d’antics volcans, grans boscos i esglésies romàniques.

En Miguel Peinado, la Carme Capdevila i la Rosa Maria Soler són les encarregades de cercar un bon càmping on puguem estar plegats ja sigui en bungalous, tendes o autocaravanes; i val a dir que ho aconsegueixen satisfactòriament a la població d’Issoire. Un poble ben situat per a desplaçar-nos als principals massissos de l’Alvèrnia, de manera que cada dia podem fer un munt d’activitats i excursions.

Seguint la tònica d’altres campaments, als vespres ens trobem en una sala d’esbarjo del propi càmping on es proposen de forma voluntària les excursions i les activitats. Pel que fa a les excursions n’hi ha per a tots els gustos amb diferents desnivells, quilometratges i horaris, però quasi sempre pujant i baixant un o més volcans amb les seves carenes, alguns amb els seus vistosos cràters i altres amb les enlairades formes rocalloses. D’activitats culturals cada dia també se’n fan, ja sigui visitant poblacions característiques de la zona, ermites, i com no, les magnifiques catedrals, abadies o esglésies d’estil romànic alvernès.

Així doncs, als vespres els companys Domènec, Àngel, Rosa Maria, Pep...... exposen les activitats previstes per l’endemà, i com no, ens expliquem les anècdotes i troballes del dia.

L’excursió conjunta la fem plegats al Puy de Dome, què és la muntanya més emblemàtica de la Regió, i en conseqüència la més turística i massificada. Uns a peu i altres amb el funicular, ens trobem al seu cim. De baixada fem diferents rutes alternatives.

El vespre del divendres, vigília del nostre retorn a Barcelona, fem el sopar comunitari ajuntant taules i cadires dels bungalous. Aquí ja surt de tot: amanides, pizzes, botifarres, pollastre, i com no, les típiques salsitxes de frankfurt del Pere. Acabem el sopar amb un pastís d’aniversari de la Rosa Maria, amb bufada d’espelmes i cava de l’Agrupa. La sorpresa fou el ball espontani de dues parelles: la Maria Antonia i en Pere, i l’Albert i la Marta, més "xulos" que si fossin a La Paloma. Per finalitzar un ball alegre en rotllana per acabar la festa.

En quan a les activitats es fa difícil poder exposar-les detalladament totes, però si que podem fer una relació:

  • Dissabte 24 : Saint Floret i Pic de Brionnet.
  • Diumenge 25 : Vallée de Saints - Vall de Chaudefour, llac Pavin i Puy de Montchal
  • Dilluns 26 : Puy de la Perdrix, Puy Ferrand i Puy Sancy - Puy Pariou i Puy de Goules -Llac Pavin i Puy Pertuyzat.
  • Dimarts 27 : Col·lectiva al Puy de Dome.
  • Dimecres 28 : Carenes de Chaudefour, Puy de Champgourdeix, Puy de Cacadogne i Puy des Crebasses - Puy de Lassolas - Puy Mary i bretxa de Roland.
  • Dijous 29 : Ruta megalítica de Saint Nectaire - Ermita de Roche-Charles-la-Maycarnd - Puy Sancy - Ferrata del Capucin.
  • Divendres 30 : Carenes de la Croix de Saint Robert a Croix Morand - Ferrata del Capucin -Puy de La Vache i Puy de Lassolas – Gorges de la Monne.
  • Diumenge: Puy Mary i coll Sud.

Combinat amb les excursions o de forma independent s’han visitat: Catedral de Clermont Ferrand, Basílica N.D. du Port, Basílica N.D. d’Orcival, N.D. de Saint Saturnin, Saint Austremoine d’Issoire, Basílica Saint Julien de Brioude, Eglise de Saint Nectaire, Termes de Mont Doré, la fortalesa troglodítica de Jonas, Brioude i Puy en Velay.

Pep Molinos (01/09/2024)

El Puy de Sancy, el més alt de l'Alvèrnia.
Tota la colla al Puy de Dôme
El sopar de comiat